Voordrachten georganizeerd door

Werkgroep De Ronde Tafel(Data onder voorbehoud. Kijk best enkele dagen op voorhand of er niets gewijzigd is.)


Za. 29/9/2018, 20h: Vincent Ongkowidjojo: Opoffering in de Noorse mythologie

We kennen de culturele achtergrond van de Noorse mythen als een waar offerandes horen bij de religieuze beleving van het volk. Dit vindt enige weerklank in de mythische verhalen van de Vikingperiode. Maar er is in de godenverhalen ook sprake van opoffering, van een bewuste keuze iets van jezelf te offeren. We zullen deze verhalen bespreken en trachten de waarden van het thema van opoffering te achterhalen.

Vincent Ongkowidjojo (1979) is schrijver van artikelen en boeken over de symboliek van de runen en de Noorse mythologie. Hij publiceerde onder andere "Secrets of Asgard", over de runen, en "Doors of Valhalla", over de mythen, bij uitgeverij Mandrake in Oxford. Hij studeerde Assyriologie. Hij beoefent ijverig taiji; volgens deze discipline leerde hij de kunst van meditatie. Zijn levensinzicht haalt hij onder andere uit de boeken van Alice Bailey.Za. 20/10/2018, 20h: Marcel De Cleene: In de lusthof van Venus - Liefdesmiddeltjes door de eeuwen heen

Van de oude Egyptenaren en Romeinen tot de moderne mens: de zoektocht naar meer verleiding, betere seksuele prestaties of meer liefdesgenot is van alle tijden en alle volkeren. De Aziaten waren de eersten om te experimenteren met allerlei soorten afrodisiaca, maar ook de Joden, Arabieren, Indiërs en Europeanen hadden hun eigen recepten voor liefdesdrankjes.
Van kruidenmengsels en bezweringen tot koude baden en vossenstaarten, op deze avond neemt de spreker u mee op reis door de wereld van afrodisiaca; de waarheden en onwaarheden van bizarre liefdesrecepten en de invloed van voedsel, edelstenen en dierensperma, -bloed, -eieren op je libido.
Zijn boek "In de lusthof van Venus" is een boeiende samenvatting van de grote variatie aan afrodisiaca die verschillende culturen door de tijd heen gebruikten.

Marcel De Cleene is ereprofessor aan de Universiteit Gent. Hij houdt zich als plantkundige bezig met de rol van planten in rituelen en geneeskunst.Za. 24/11/2018, 20h:

(Onderwerp nog niet vastgelegd.)Za. 15/12/2018, 20h: Martine Debaeke: mediumschap

(Meer uitleg volgt.)
Plaats voordrachten:
Indien niet anders aangegeven, hebben de voordrachten plaats om 20h
in de zaal van Gasthof 't Haeseveld,
Alfons Braeckmanlaan 430, 9040 Sint-Amandsberg (Gent).

Er is voldoende gratis parking vlak voor de deur.
Openbaar vervoer: bus 38 vanaf het Dampoortstation tot halte Achtendries, dan 5 min. lopen.
Opgelet: behalve enkele sobere versnaperingen zijn er geen maaltijden verkrijgbaar in dit etablissement.

Inkom:
Normaal, tenzij anders vermeld: 10 euro, leden 8 euro, steunleden gratis.