(Foto: KVdm, Novi Sad, aug. 2007)

(Foto: KVdm, Cičevac, aug. 2006)

(Foto: KVdm, Beograd, aug. 2008)

(Foto: KVdm, Guća, aug. 2008)

Servië

een beetje informatie over het land en de taal...

Servië wordt in de media al vele jaren steevast negatief afgeschilderd. Het feit dat de Albanese Kosovaren en de Kroaten evengoed schuldig waren aan de bloederige Balkanoorlog in de jaren 1990, wordt om duistere redenen nooit gezegd.

Servië is een chaotisch, eigenzinnig land dat men niet met al te veel logika moet proberen te begrijpen (bv. flesjes bier van 33cl kosten meer dan die van 50cl; een supermarkt in Novi Sad geeft elke dinsdag 10% korting en toch komen er niet meer klanten dan anders; om een volle bak bier te kopen, moet men eerst een lege teruggeven, en niemand weet hoe men de eerste bak moet kopen; doden krijgen af en toe een fles wijn op hun graf geserveerd;...)
Gezellige terrasjes zijn er in overvloed; er zijn armen en rijken, ongelooflijk mooie vrouwen (vooral in het noorden), rustige rivierstranden, bossen en bergen en vruchtbare vlakten met superlekkere groenten en varkens aan 't spit, straffe drank, trompetgeschal en basketbal, echte zomers en echter winters. De hoofdstad Belgrado is sinds de Navo-agressie in 1998 al veel verproperd en gerestaureerd. Kortom, een vakantiebestemming voor als u eens een ander stukje Europa wil zien...

Toeristisch:
 • Bestudeer zorgvuldig een recente gedetailleerde kaart als u ergens naartoe wilt gaan, want vooral in het zuiden is men spaarzaam met wegwijzers; in de heksenketel Belgrado staat zo goed als geen enkele wegwijzer en dat is mateloos irritant want men geraakt de stad gewoon niet uit zonder 10x de weg te vragen! En uw westerse GPS zal u hoogst waarschijnlijk ook niet helpen!
 • Rijd nooit sneller dan toegelaten, want de politie staat altijd wel ergens verstopt met radars! Nog redenen om rustig te rijden: overal loopt er vanalles langs de weg: honden, katten, geiten, schapen, koeien,... en vooral 's avonds gevaarlijk zijn mensen met donkere kleren (fluo-jasjes zijn totaal onbekend), grote vuilbakken en putten in de weg!
 • Officiële kampeermogelijkheid is zo goed als onbestaande, maar als u een paar woordjes Servisch leert en in een dorpje iemand aanspreekt, zal u gemakkelijk een gastvrije boer vinden die u een kamer of een stuk wei voor uw tent aanbiedt. Als u langs de weg bordjes ziet met "Soba/Sobe", betekent dat dat ze een kamer/kamers te huur hebben.
 • www.visitserbia.org
 • www.serbia.travel
 • Landenweb - Servië
 • Camping Association of Serbia (Pas op: veel foute informatie!)
 • Dorptoerisme (logeren in boerderijen e.d.)
 • Hebt u tanden te repareren, een nieuw gebit nodig? Zulke zaken zijn nog altijd veel goedkoper in Servië, en er zijn bekwame tandartsen. Wij kunnen voor u bemiddelen.
 • Wilt u een vakantie plannen? Wij kunnen desgewenst goedkope overnachtingen voor u regelen, advies geven volgens uw interessen, enz. We vragen 30€ per uur voor zulk organisatiewerk, maar daardoor kunt u veel meer geld uitsparen aan hotelkosten en onnodige verplaatsingen. Vraag vrijblijvend informatie.
Muziek:
Taal:
Nieuws:
Eten en drinken:
 • Voor vleeseters is Servië een paradijs, voor vegetariërs daarentegen... In het noorden vindt je wel wat soja-hamburgers in de nieuwe supermarkten of in winkeltjes met gezonde voeding ("Zdrava hrana"), maar in het zuiden bekijkt men u alsof u van een andere planeet komt als u geen vlees eet.
Zaken doen:
Geschiedenis:
 • antikvarne-knjige.com (mooie filmpjes, wel in het Servisch)
 • Srebrenica, een andere versie dan degene die we gewoonlijk in de westerse media horen! (in het Engels)
Allerlei:


Servië is een land in volle evolutie...

2000

(Foto: KVdm, Kovilj, feb. 2000)

2008

(Foto: KVdm, Guća, aug. 2008)